ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ : Αντιμετώπιση Χρόνιου Πόνου
Πόνος;;; Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται πόνο. Ο λόγος είναι κατανοητός....ο πόνος είναι δυσάρεστος. Όμως το δυσάρεστο αίσθημα του πόνου είναι αυτο που λειτουργεί αποτελεσματικά και του δίνει ξεχωριστή σημασία στη ζωή μας. Πιστεύεται πως το αίσθημα του πόνου είναι μια φυσιολογική διαδικασία που θέτει σε συναγερμό τον εγκέφαλο για να κρίνει με τη σειρά του αν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη διαδικασία.
Ο πόνος μας προστατεύει, μας προειδοποιεί για τον κίνδυνο και αποτρέπει περαιτέρω τραυματισμό. Η ύπαρξή του τροποποιεί τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε, σκεφτόμαστε, συμπεριφερόμαστε.
Αν θελήσουμε να διαχωρίσουμε τον πόνο σε οξύ και χρόνιο, θα πρέπει να το κάνουμε ορίζοντας ως οξύ πόνο, τον προκαλούμενο από οξύ τραυματισμό κάποιου ιστού/δομής π.χ. ένα κόψιμο στο δάκτυλο από ένα κομμάτι χαρτί. Όταν ο πόνος δεν επιλύεται και παραμένει για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών, τότε μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε ως χρόνιο πόνο (Μακροχρόνιο πόνο).
Το κύριο γνώρισμα του χρόνιου πόνου, που τον διαφοροποιεί από τον οξύ, είναι πως η δράση του επικεντρώνεται στο να προστατέψει την περιοχή που πονά από περαιτέρω τραυματισμό, μέσω της αναχαίτησης λειτουργιών ή κινήσεων. Λειτουργεί δηλαδή σαν μέσο προστασίας!!! Η εμφάνισή του οφείλεται σε τροποποιήσεις που προκαλούνται σε νευροφυσιολογικό επίπεδο.
Φυσικοθεραπεία και διαχείριση του χρόνιου πόνου
Ο φυσικοθεραπευτής κατέχει έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση ατόμων με χρόνιο πόνο, καθώς συμμετέχει ενεργά στη μείωση του πόνου, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής, στην πρόληψη υποτροπών και επώδυνων καταστάσεων που μπορουν να αναπτυχθούν λόγω του χρόνιου πόνου.
Ο φυσικοθεραπευτής που έχει λάβει την εκπαίδευση (Explain Pain – Noi Group) και έχει την εμπειρία της διαχείρισης του χρόνιου πόνου, είναι σε θέση με την επιλογή του κατάλληλου θεραπευτικού πλάνου και την απαραίτητη διαχείριση του πόνου να μειώσει τον πόνο, να επανεκπαιδεύσει τον εγκέφαλο και να απευαισθητοποιήσει τις επώδυνες περιοχές.
- Εκπαιδεύοντας τον ασθενή: Ο θεραπευτής είναι σε θέση να κατανοήσει τον πόνο και τι τον προκαλεί, ώστε να δώσει πληροφορίες στον ασθενή που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του πόνου και στη διαχείρισή του.
- Επανεκπαιδεύοντας τον εγκέφαλο: Κάθε φορά που αισθανόμαστε τον πόνο δεν σημαίνει πως υπάρχει και τραυματισμός!!! Ο εγκέφαλός μας απλά θέτει σε κατάσταση συναγερμού το σώμα μας.
- Σταδιακή πρόοδος: Ο σωστός σχεδιασμός, η σωστή διαχείριση και η συνεργασία μας επιτρέπει να θέσουμε στόχους, δίνοντας τον απαραίτητο για προσαρμογή χρόνο, ώστε αυτές να πραγματοποιηθούν τόσο σε σωματικό, όσο και σε εγκεφαλικό επίπεδο.
- Κατανοώντας το σώμα: Επανεκπαιδεύοντας το σώμα μας με τις κατάλληλες τεχνικές και μέσω της προοδευτικής διαδικασίας, το σώμα μας εκπαιδεύεται σε κινήσεις που μέχρι προτινος ο εγκέφαλος μας τις έθετε απαγορευτικές!
Ο φυσικοθεραπευτής είναι ικανός να διαχειριστεί τον μακροχρόνιο πόνο, προσφέροντας την κλινική πράξη που προκύπτει από τα ερευνητικά δεδομένα (Evidenced Based Practice).